20.01.11

1991.gada 20.janvāris un citi ievērības cienīgi notikumi vēsturē

Šodien atkal barikāžu piemiņas diena, tiek vākti paraksti Okupācijas muzejā par latviešu valodu, kā vienīgo izglītības valodu, no rīta skolās notika vēstures stunda, kas veltīta barikāžu atcerei. Plkst.10 Doma laukumā tika iedegts barikāžu atceres ugunskurs. Arī visās Latvijas pilsētās un novados cilvēki tika aicināti iedegt atceres ugunskurus.
Pusdienas laikā plkst.12 sākās barikāžu atcerei veltīta Saeimas sēde, plkst.14 uz kritušo barikāžu aizstāvju atdusas vietām II Meža kapos tiks nolikti ziedi, plkst.15 Latvijas Kara muzejā būs skolēnu patriotiskās audzināšanas projekta "Tik tev Latvijas, cik tavā sirdī iekšā" noslēguma pasākums, bet plkst.16, godinot barikāžu aizstāvjus, tiks nolikti ziedi pie Brīvības pieminekļa.

Vakarā plkst.18 sāksies barikāžu atceres brīdis Doma laukumā un visā Latvijā, bet plkst.18.30 - ekumeniskais dievkalpojums Rīgas Doma baznīcā.
Valsts prezidents Valdis Zatlers šodien piedalīsies sešos 1991.gada barikāžu notikumu pieminēšanai veltītos atceres pasākumos, aģentūru LETA informēja Valsts prezidenta
kancelejā.
20.janvāris tradicionāli ir pagājis bez jamapdračiem, bet lūk 2009.gada 13.janvāris specdienestiem un atsevišķiem tautiešiem beidzās šādi: SKATĪTIES 2009.gada 13.janvāra notikumus te.

Bet ir arī citi iemesli, kāpēc būtu vērts atcerēties 20.janvāri, šī diena vēsturē:
  • 1714. gadā Krievijas cars Pēteris I izdod likumu, kas aizliedz precēties neizglītotiem muižniekiem.
  • 1920. gadā dzimis itāliešu kinorežisors Federiko Fellīni.
  • 1946. gadā dzimis amerikāņu kinorežisors Deivids Linčs.
  • 1963. gadā dzimusi lietuviešu aktrise Ingeborga Dapkunaite. Viņa piedalījusies tādā slavenā filmā kā Ņikitas Mihalkova «Saules nogurdinātie», arī slavenajā grāvējā «Neiespējamā misija».
  • 1982. gadā rokmūziķis Ozijs Osborns kādā koncertā nokož galvu sikspārnim. Pēc tam gan viņš (Ozijs, protams, ne jau sikspārnis) taisnojās, ka dzīvnieciņu kāds esot uzsviedis uz skatuves un mūziķis nodomājis, ka tas taisīts no gumijas.
  • 1993. gadā mirusi amerikāņu aktrise Odrija Hepberna. 
Bet Ukrainā teroristi šodien ir spridzinājuši uz nebēdu:

Doņeckas apgabala pilsētā Makjevkā agrā rītā notikuši divi sprādzieni, pēc kuriem pilsētas iedzīvotāji burtiski ir panikā. Pagaidām nezināmi teroristi draud ar jauniem sprādzieniem jau šodien, ja viņiem netiks izmaksāti vairāki miljoni eiro, vēstī «Newsru.ua».

    Nav komentāru:

    Ierakstīt komentāru