13.04.12

Instagram sāga


Laikam jau vairs nav neviena, kurš nezinātu, ka Instagram ir ticis nopirkts par 1 miljardu dolāru un tāds smuks un apaļš cipars ir ticis samaksāts par vienkāršu aplikāciju, kura atļauj kopīgot fotogrāfijas ar citiem cilvēkiem. Aplikācija ir bez maksas, tāpēc jautājums „A kur ir bizness?”, nav skaidrs. Interesantākais ir kas cits, kā divi džeki spēj 2 gadu laikā nopelnīt miljardu. Sākotnēji šis pasākums tika dēvēts par Burbn un nav protams mazsvarīgs faktors, ka šis serviss bija bijušā Googles darbinieka Kevin Systrom garabērns, tomēr iet un meklēt naudu šādam servisam, neatbildot uz jautājumu riska kapitālistam, kur būs bizness, bet pasakot, ka tas ir jauns veids, kā cilvēkiem sazināties savā starpā un beidzoties pārrunām saņemt pirmos 500 000$ kā sēklas kapitālu no Baseline Ventures un Andreessen Horowitz ir apbrīnas vērts. Kāpēc investori noticēja šim startam, ja līdzīgi servisi jau bija izdomāti un strādāja ar mainīgām sekmēm? Riska kapitāla investori nav labsirdīgie onkuļi kuri vadā sev līdzi čemodānu ar naudu un dod to katram kurš to ir paprasījis. Viņi ir cilvēki kuri spēlē uz augstām likmēm paturot prātā, ka ir iespēja arī šo naudu zaudēt. Pirms šo naudu iedot viņi vēlreiz un vēlreiz grib pārliecināties par komandu, tās spēju noturēt fokusu un iet uz priekšu sava mērķa sasniegšanai.  Iemesls kāpēc visbiežāk tiek atteikts investīcijās, ir pavisam vienkāršs, uz pārrunām parasti iet viens cilvēks, un nav īsti skaidrs, vai viņš spēs aizraut vēl kādu citu, vai kāds ar viņu vispār vēlēsies strādāt kopā, kādas ir viņa kā Team leader īpašības un ko par viņu pašu domā viņa komandas biedri. Šis ir cilvēciskais faktors, kā dēļ daudzi labi projekti sadeg pašos pirms sākumos, patiesībā tā tas notiek visbiežāk. Ja nav „ķīmijas” pat izcila ideja var tikt iznīcināta. Investoram ir absolūti vienalga kādus ciparus tu zīmē savā prezentācijā, vai cik smuki būs noformēti slaidi, viņam vajag redzēt cilvēkus kuri to taisās realizēt. Investori saka: „Vieglāk ir iemācīt programmētāju kļūt par biznesmeni, nekā biznesmeni par programmētāju”, no šejienes izriet, ja tu neesi viss vienā un visbiežāk tā arī ir, tad vismaz savāc ap sevīm komandu kura domā tieši tāpat kā tu. Instagram ar savu keisu radīja jaunu precedentu riska kapitāla investoru vidū, atradās tie kuri spēja saklausīt to, ko viņiem vēlējās pateikt un noticēt tam, ka šis ir īstais pasākums, kurā ir vērts riskēt. Ir protams vēl viens faktors, kas norādīja uz to, ka projekts „izšaus” tā bija lietotāju dramatiskā interese par jauno aplikāciju.
Atgriežoties pie hronikas: 3 mēnešu laikā tika radīts uzlabots produkts un tas viss saucās Instagram, aplikācijas lietotāju skaits turpina augt nemainot dinamiku un spēja sasniegt 1 000 000 lietotāju robežu mazāk nekā 3 mēnešu laikā. Lielie naudasmaisi to nevarēja atstāt nepamanītu un tālāk jau viss aizgāja kā pa spirāli, jau 2/2/11 notiek nākošā naudas ieliešana 7 000 000$ apmērā, kurā piedalās jau :
Tik liels investīciju apjoms nevarēja palikt nepamanīts un par Instagramu sāka runāt jau visi nopietnie investori, tika izteiktas dažnedažādas prognozes, cik un kāda varētu būt sasniegta kompānijas vērtība, jo jāatcerās ir viens būtisks moments Instagram ne par kādu peļņu nerunāja, turpinājās tikai naudas „ieliešana” projektā. Tomēr neskatoties uz to investori sāka stāties rindā. Kad Kevinam paprasīja- naudu Jūs dabūjāt, a ko tālāk? Ko tālāk, mūsu uzdevums ir radīt spēcīgāko inžinieru komandu pasaulē, lūk kas būs tālāk- tā atbildējis Instagram dibinātajs. Pēc trīs mēnešu pārrunām un dažādām spekulācijām, Instagram atkal spēja veikt jaunu investīciju piesaisti 50 000 000$ apmērā.
Šajā investīju kārtā piedalījās:
Un tas bija signāls, ka esošie līdzīgie servisi ir pavisam nopietni apdraudēti, nezaudējot dinamiku Instagram lietotāju skaits turpināja augt, un kā serviss vēl nebija pieejams citu OS lietotājiem. Uz Android ierīcēm tas parādījās tikai šī aprīļa sākumā, un viss notika tieši tāpat, kā pie pirmā launča, kad Android ierīču lietotāji izveidoja lavīnai veidīgu lietotāju skaita pieaugumu. Un jau pēc pāris dienām Facebook paziņo, ka ir iegādajies Instagram par vienu miljardu dolāru. Lūk klasisks piemērs, tam, ka servisam ne vienmēr ir jābūt ar biznesa modeli apakšā, lai varētu piesaistīt investorus kuri spētu noticēt projekta nākotnei. Arī aplikācija nav tā vislabākā, bet populārākā pavisam noteikti. Tāpēc noteikti nav svarīgi, kā tu šo mērķi vēlies sasniegt, svarīgi ir tas, kā tu šo ceļu uz mērķi ej.  

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru