29.11.09

Ko Tu zini par portatīvo datoru?


Portatīvie datori ikdienas lietošanā parādījās jau labu laiku atpakaļ un precīzāk pagriezīsim vēstures ratu atpakaļ.
Pirmais komerciālais portatīvais dators, kas bija pieejams pārdošanā bija IBM 5100 un tas notika vēl 1975.gadā un un tāds brīnums, kā Osborne1 kurš parādījās 1981. gadā svēra veselus 10,7 kg, bet tam nebija baterejas! 1982. gadā, kad dienas gaismu ieraudzīja šedevrs GriD Compass 1100, ko izmantoja NASA, un svēra tas brīnums toreiz 5kg. Tālāk jau cīņā iesaistījās Gavilan Computer Corp ar savu Gavilan SC un visas nopietnākās tā laika kompānijas, kuras sāka patentēt laptopiem piemērotākos risinājumus. Starp laptopu pionieriem bija IBM ThinkPad un Compaq, procesoru ražotāji sāka ražot speciāli laptopiem paredzētus procesorus un aizvien vairāk cilvēku novērtēja pārnēsājama datora priekšrocības, lai arī šāda „rotaļlieta” maksāja ļoti dārgi (pirmie datori maksāja ap 8000USD), tomēr atradās cilvēki kuri tos pirka un lietoja ikdienā.



Laptopu evolūcija turpinājās attiecībā uz svara samazināšanos un jaudas palielināšanu, lai arī līdz pat mūsdienām 2,2-2,5 kg ir diezgan bieži sastopams svars mūsdienu laptopos.
Laptops jau sen nav luksus prece un spēj konkurēt ar galda datoru, gan jaudas, gan cenas ziņā, tomēr ar to datoru ražotājiem nepietika, un sāka domāt, ko vēl tādu, lai izdomā, lai noturētu mūsu-patērētāju, interesi .  Un nonāca pie vienas atziņas, cilvēki vēl joprojām nav apmierināti ar datoru gabarītiem un svaru. Tad nu sākās brīnumi un tika laisti pasaulē netbook-i un ultravieglie portatīvie datori, kuru svars reti kad pārsniedz 1,5kg un ir ļoti, ļoti plāni, tik plāni, lai tos varētu ielikt parastā dokumentiem domātā somiņā un neaizņemtu pārāk daudz vietas, kā tad tas tiek panākts? Izņemam ārā DVD lasītāju, samazinam batereju un ielīmējam to datorā iekšā, un lūk Jums rezultātsJ



Manās rokās nonāca šāds brīnums: MSI X410, kurš arī pieskaitāms pie ultraportatīvo laptopu saimes. Foršs, patīkams datoriņš ar 14 collu ekrānu, kurš aprīkots ar jaunās paaudzes AMD Neo procesoru, 2GB operatīvo atmiņu un 320GB cieto disku. Pieradis pie parasta laptopa, ķēros klāt arī šīs „rotaļlietas” izpētei, lai saprastu, kur tad ir tā rozīnīte, lai arī es pārietu uz tik vieglu, plānu datoru. Bet nu visu pēc kārtas.
Ultraportatīvie datori pēc savas definīcijas vienmēr ir un paliks laptopu jaunākie brāļi, ar „apgraizītiem” jaudas parametriem. Nu nebūs Jums pagaidām, nedz jaudīgu procesoru, nedz arī jaudīgu videokaršu šādos datoros, jo viņi nopietnam darbam arī nav domāti.
Ko tad mēs zaudējam uz kompaktuma rēķina?
1.Baterejas mūžu atonomā darba režīmā. Jo lielāks ekrāns, jo īsāks baterejas mūžs (piem Acer One batereja spēj nodarbināt 10 collu datoru apmēram 6 stundas, turpretim 13 collīgs dators piemēram MacBook Air spēj izvilkt tikai 4h un tas ir labākais rādītājs, jo pārējie ražotāji spēj piedāvāt līdz 2h datora darbības laiku autonomā režīmā )
2.Ultraplānajiem datoriem nav sava DVD/CD atskaņotāja/rakstītāja, tas ir jāpērk atsevišķi un tiek pievienots izmantojot USB kabeli. Tāpēc savu mīļāko filmu vai mūziku ērtāk būs ielādēt no USB flash atmiņas, kuru kapacitāte jau ir pārsniegusi 64GB robežu.
3. Par cik visi svarīgākie datora mezgli ir orientēti uz enerģijas taupīšanu, līdz ar to arī grafiskie adapteri šādos datoros pagaidām ir ļoti vāji. Testējot MSI X410 pamēģināju paskatīties HD filmu un datora grafikas jaudas bija izsmeltas, tomēr zemas kvalitātes ķinīti paskatīties tomēr var. Par spēlēm uz šādiem datoriem aizmirstiet, viņi vienkārši nespēj apstrādāt tādu grafikas un procesu apjomu. Vismaz pagaidām to nespēj, kas zin, varbūt pēc gadiem pieciem arī to viņi varēs.
4. Ultraportatīvajiem datoriem arī pieslēgvietu skaits un veidi ir novests līdz minimumam tas viss tikai svara un izmēru dēļ, tomēr paši svarīgākie, kā VGA, HDMI izejas un USB pieslēgvietas ir atstātas.
Secinājumi.
Ir patīkami, ka beidzot arī portatīvais dators var būt tik viegls un kompakts, ka beidzot tam var arī nemeklēt piemērotu, atsevišķu somu, kurš spējīgs arī izpildīt datoram uzdotās funkcijas. Ja pirmajā vietā ir datora kompaktums un pārvietošanas ērtums, tad Jums noteikti jāizvēlas, kāds ultraportatīvais dators. Un kamēr daudziem tas liksies ļoti liels pluss, tikmēr būs cilvēku kategorija kuri tos par īstiem datoriem tomēr neuzskatīs, bet tas lai paliek pircēju ziņā, jo balsojam jau mēs ar saviem maciņiem.
Autors: Gatis Tropiks

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru