26.09.09

Dīvainā nedēļa

Ābiķis brūķē muti, Bičevskis mānās
Nedēļa iesākās ar savdabīgu Tautas partijas līdera, tieslietu ministra Mareka Segliņa interviju krieviski iznākošajam laikrakstam “Čas”. Mareks tradicionāli pažēlojās par premjeru un finanšu ministru, kuri esot apmānījuši “oranžos” – steidzinājuši parakstīt solījumus SVF, apgalvojot, ka par aizdevumu Vašingtonā lems teju vai nākamajā dienā un laika neesot.
Kad žurnālists atgādina, ka Finanšu ministrijas valsts sekretārs, respektīvi, otrais (varbūt pat pirmais) cilvēks šajā “kantorī” ir Tautas partijas biedrs Mārtiņš Bičevskis, Mareks atrauc, ka arī Bičevskis ir piedalījies šajā mānīšanā. Vai, vai, vai! Krāpt paša partiju! Ja jau Dzintaru Ābiķi no partijas izslēdza par mutes brūķēšanu, tad kāpēc “oranžie” nav atbrīvojušies no tāda negantnieka kā Bičevskis?




Aizmirsa par dažām Zatlera dāvaniņām

Savukārt nedēļas nogalē mūsu labieši pamatīgi iedziļinājās jautājumā par vienotu atalgojumu sistēmu valsts pārvaldē. Intrigas kodols: vai ir pareizi, ka, piemēram, Latvijas Bankas vai banku uzrauga alga ir lielāka nekā Valsts prezidentam. Var jau būt, ka Rimšēviča un Krūmanes algas patiešām ir pārāk lielas, tomēr salīdzinājums ar Zatleru nav īsti korekts. Proti, neaizmirsīsim, cik dāsnas dāvaniņas mūsu prezidenti saņem pēc termiņa beigām – pensija, auto, sekretāra pakalpojumi, un, kas visbūtiskāk, smalku dzīvojamo platību (atceraties, cik izmaksāja VVF dzīvokļa remonts?) līdz, atvainojos, pēdējai stundiņai. Citiem vārdiem sakot, t.s. “zelta izpletņi” mūsu prezidentiem ir gana labi, tādēļ viņus par trūcīgiem saukt mute neveras.



Kāpēc neaiztiek lielāko VID „čiekuru”?
Nedēļas intriga, manuprāt, saistās ar finanšu ministra saķeršanos ar Valsts Ieņēmumu dienesta (VID) vadītāju Dzintaru Jakānu, pret kuru Repše ierosinājis disciplinārlietu. Tomēr stāsts nav par Jakānu, bet par to, kāpēc nekādas sankcijas, pārbaudes utt., nav vērstas pret citu VID „čiekuru”, Vladimiru Vaškeviču, lai gan viņš kā ģenerāldirektora vietnieks (savulaik) arī parakstījis to pašu rīkojumu, par kuru nepatikšanas nu Jakānam. Turklāt neaizmirsīsim, ka vēl opozīcijā esot „Jaunais laiks” viskritiskāk izteicās tieši par Vaškeviču, dodot mājienus, ka tādiem cilvēkiem, kuru reputācija nav kristāltīra, nav vietas augstos amatos. Kas tad noticis? Nepatika mazinājusies? Šajā sakarībā mēs varētu uzdot jautājumu: cik bieži pēdējo dažu mēnešu laikā Vaškevičs ir ticies ar Repšem draudzīgo baņķieri Valēriju Belokoņu un Repšes uzticības personu Danu Titavu? Un, ja kungi ir tikušies, par ko spriests?




Latvija pilna ar labi atalgotiem „bezdarbniekiem”
Par nedēļas citātu šoreiz izvēlējos kā vienmēr asmēlīgo kolēģi, Viktoru Avotiņu: “Latvijā ir divas bezdarbnieku grupas. Pirmo un galveno bezdarbnieku grupu veido tie, kuru kopumu sauc par valsts pārvaldes aparātu. Protams, ne visi valsts pārvaldes sistēmā ir parazīti. Tur ir arī čakli, prasmīgi un profesionāli cilvēki. Bet, ja šī sistēma darbojas neproduktīvi un bezrezultatīvi, ja tā faktiski sabotē sociālo līgumu, tad visi (!) valsts pārvaldē iesaistītie (ieskaitot politiķus) faktiski ir tikai labi atalgoti "bezdarbnieki". Šī "bezdarbnieku" grupa ir galvenā tāpēc, ka tās bezrezultativitāte, bezdarbība ir galvenais iemesls tam, ka otrai bezdarbnieku grupai bezdarba posms vairs nav kāds sakarīgs ierobežots laiks, lai pārietu no vienas darba vietas uz citu, bet ilga migrācija no darba uz nezināmo.”


Autors: Māris Zanders.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru