14.02.10

Daudzi zināja par draudošajām briesmām kamaniņu trasē

Starptautiskā kamaniņu sporta federācija (FIS) pēc Gruzijas braucēja Nodara Kumaritašvili bojāejas Vankūveras olimpiskajās spēlēs vēlējās maksimāli ātri atkal atvērt trasi braucieniem, nevis centās detalizēti noskaidrot sportista nāvi izraisījušos apstākļus, raksta «The New York Times».
Jau desmit stundu pēc tam, kad Kumaritašvili piektdien treniņbraucienā trases pēdējā virāžā izlidoja no trases un guva nāvējošas traumas, FIS publicēja paziņojumu, ka 21 gadu vecais kamaniņu braucējs pats vainojams savā nāvē, jo kļūdījies. Neraugoties uz to, ka sportistu sasniegtie ātrumi bija lielāki nekā paredzēts Vistleras trases projektā, uzsvēra avīze. Kumaritašvili 16. virāžā traucās ar ātrumu aptuveni 145 kilometri stundā.
Lai gan FIS paziņojumā norādīja, ka trases uzbūve traģiskajā negadījumā nav vainojama, sestdien tika veiktas ledus kontūra izmaiņas, kas kamanu trajektoriju vairāk ievirzīja uz trases vidu. Pie pēdējās virāžas tika uzbūvēts arī augsts koka nožogojums, uz kura krāsa vēl nebija nožuvusi, kad atsākās treniņbraucieni, metāla stieņi pirms finiša tika nopolsterēti, bet vīriešu starta vieta pārvietota uz sieviešu starta estakādi. Taču rīkotāji uzstāja, ka visi pasākumi veikti nevis lielākas drošības dēļ, bet gan tādēļ, lai piemērotos sportistu psiholoģiskajam stāvoklim.
Kritiku organizatoriem netaupīja Kanādas izlases treneris Volfgangs Štaudingers, norādot, ka tiem nav zināmas sportistu sajūtas, bet Austrālijas kamaniņu braucēja Hanna Kembela-Pega teica, ka sportistiem lielā mērā jājūtas kā maziem trasē iemestiem lemingiem vai testa lellēm.
Kanādas žurnālisti sestdien stāstīja, ka četri kamaniņu braucēji, tostarp Kumaritašvili, viņiem iepriekš pauduši bažas par drošību trasē. «Tik daudz cilvēku zināja par draudošajām briesmām, bet izdarīts tika tik maz,» konstatēja avīze.
«The New York Times» citēja Gruzijas prezidentu Mihailu Saakašvili, kurš paziņoja, ka nepretendē uz eksperta lomu, taču nāve sportā noteikti nedrīkst būt kļūdas cena. Saakašvili arī pauda cerību, ka nākotnē funkcionāri vairāk ieklausīsies sportistos.
FIL paziņoja, ka Kumaritašvili ir pirmais kamaniņu sportā bojāgājušais kopš 1975. gada, taču šis apgalvojums varētu būt patiess tikai attiecībā uz visaugstākā līmeņa sacensībām.
Vairāk olimpisko spēļu ziņu lasiet www.bns.lv.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru