28.01.10

Latvijā 1. septembrī "Sausais likums"




Šodien Saeima atbalstīja deputātes Sarmītes Ķikustes (Jaunais laiks) priekšlikumu, par aizliegumu tirgot alkoholu 1.septembrī, Zinību dienā.
Savukārt, deputāta Valērija Agešina (Saskaņas centrs) priekšlikumu, par alkohola tirdzniecības atļaušanu no plkst 22.00-8.00, noraidīja, bet toties to pagarināja par veselu stundu, tātad, drīzi alkoholo, pavisam mierīgi varēsim pirkt arī līdz 23.00.

Saiema arī atzina par labu esam likuma labojumus, mājas apstākļos izgatavot 15 000 litru vīna vai dzērienus, kas radīti rūgšanas ceļā (respektīvi brāgu!!!, kuru pēc tam pārvērst kandžā, jau ir tikai tehnisks jautājums), un līdz 100 litriem destilēta spirta no pašu izaudzētiem augiem (zirņiem, kviešiem, cukurbietēm, kukurūzas), ja vien izgatavotājs (jeb točkas īpašnieks) saņems atļauju uz akcīzes preču ražošanu un pašvaldības piekrišanu.

Saražoto dzērienu varēs arī tirgot. (Avots: Telegraf un mixnews.lv)

Un nu ir laiks apsēsties, padomāt loģiski un papētīt shēmiņas. Tātad visi studenti un vidējo profesionālo mācību iestāžu skolnieki ierodas Rīgā jau 31.08, lai iekārtotos kopmītnēs un sāktu svinēt atkalredzēšanās svētkus, visi draudzīgi bariņā jau 31.08 plkst 22.58 ierodas Rimi vai kādā citā veikalā kurš strādā līdz 23.00 un iepērk dzeramo, ko arī izlieto 01.09. Nu OK, tas viss būtu sīkums, bet ko darīs točku īpašnieki... 15 000 litru brāgas gadā var saražot, tas nozīmē, ka dienā tie ir apmēram 41 litri alkohola, kā arī 100litri tīra spirta, kas ir 0,3Litri dienā, jeb legāli to var pārvērst par 1Litru 32 grādu alkoholā, bet nu skaidrs ir tikai viens, ka tā ir tikai teorija, jo no brāgas, ko legāli varēs raudzēt, spirtu varēs uztaisīt, cik tik lien iekšās.
Kas sanāk uz papīra, ja pat pieņemam, ka mazie alkoholiķi brāgu pirks par 1latu litrā, tie ir 15 000Ls gadā, pie nosacījuma, ka točkas īpašnieks būs godīgs līdz pēdējam litram, tomēr praktiski tas nozīmē, ka šis likums beidzot ir likvidējis visas „točkas” vienlaicīgi. Ar ko tik nesekmīgi „cīnijās” Valsts policija. Nu un ko Jūs par to teiksiet?

1 komentārs:

  1. Mājas apstākļos saražotajos alkoholiskajos dzērienos absolūtā alkohola daudzums nedrīkstēs pārsniegt 100 litrus kalendārajā gadā, turklāt šādus dzērienus drīkstēs realizēt tikai ražošanas objektos, kas iekļauti tūrisma maršrutos.

    Tātad visi viesu namu īpašnieki, varēs pārvērsties par spirta brūžiem pavisam oficiāli.

    AtbildētDzēst