14.10.09

Atbraucām, jeb kad mainām Latus pret Euro.

Lata stabilitāte ir viena no iecienītākajām sarunu tēmām visdažādākajos Latvijas sabiedrības slāņos. Dažādu ārvalstu ekspertu izteikumi un lata svārstību koridora paplašināšanas idejas aizstāvja Andra Šķēles atgriešanās aktīvajā politikā interesi par nacionālās valūtas stabilitāti tikai palielina.
Nediskutējot par lata kursa pazemināšanas nepieciešamību vispār (te viedokļi objektīvi var atšķirties), mans personīgais skatījums uz lata devalvācijas iespējamību ir šāds.
Pirmkārt, lata kursu nenosaka nedz parlaments, nedz valdība, līdz ar to politiķu runas par šo tēmu ir tieši runas. Lata kursu uztur Latvijas Banka.

Otrkārt, pašiem politiķiem dažkārt liekas, ka viņi var izdarīt spiedienu uz centrālo banku. Tā teikt, iecelsim citu bankas vadību un svārstību koridoru paplašināsim. Šādu tēzi ar pamatojumu “šī taču ir parlamentāra valsts” esmu dzirdējis pat no it kā nopietniem ļaudīm. Tomēr šāda LB vadības atcelšana nav tik vienkārša. Likuma “Par Latvijas Banku” 22.pants skaidri un gaiši saka, ka pirms termiņa Saeima Latvijas Bankas vadību var atbrīvot tikai tad, ja –

1)    ir saņemts viņa personīgs iesniegums par atkāpšanos no amata;
2)    ir stājies spēkā notiesājošs spriedums, ar kuru Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis ir notiesāts par tīša nozieguma izdarīšanu;
3)    Latvijas Bankas prezidents, viņa vietnieks vai padomes loceklis nepārtraukti vairāk nekā sešus mēnešus pēc kārtas slimības dēļ nevar pildīt savus amata pienākumus.

Izskatās, ka neviens no šiem nosacījumiem tuvākajos gados “neiestāsies”. Līdz ar to pat publiskajā telpā izskanējušie pārmetumi LB (cenu stabilitātes nenodrošināšana, rīcība “Parex” gadījumā) juridiski nav pamats – pat ja tie ir pamatoti – bankas vadības maiņai. Tā teikt, gaidiet pašreizējās vadības pilnvaru beigas – 2013.gadu.

Treškārt – līdz ar to es latus uz eiro mainīt gatavotos tad, ja Saeimas dienas kārtībā parādītos kaut kādi likumgrozījumi, kas paredzētu mainīt likuma “Par Latvijas Banku” 22.pantu, paplašinot nosacījumu loku, kas ļauj Saeimai no darba atbrīvot LB pašreizējo vadību.


Autors:Māris Zanders

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru