15.10.09

Kā Ainārs vēlējās pateikt Ērikam paldies...

Šodien “Sabiedrība par atklātību – Delna” ir vērsusies pie atbildīgajām institūcijām – Ministru prezidenta, Ģenerālprokurora,Reģionālās attīstības un pašvaldību lietu ministrijas (RAPLM) un Valsts kontroles (VK) – ar lūgumu izvērtēt Rīgas domes ieceres veidot nodibinājumu “Rīgas tūrisma attīstības birojs” un tajā ieguldīt gandrīz sešus miljonus latu likumību.

Vēstulē Ģenerālprokuroram, Delna lūdz izvērtēt iespējamu pašvaldības resursu izšķērdējumu. Aizdomas par resursu izšķērdēšanu rada tas, ka Rīgas mērs Nils Ušakovs ir parakstījis lēmumu par Nodibinājuma “Rīgas Tūrisma Attīstības Birojs” dibināšanu šī gada 1.oktobrī, tādējādi, iespējams, pārsniedzot savas pilnvaras. Lēmumu par nodibinājuma dibināšanu atbilstoši likumam “Par pašvaldībām” var pieņemt tikai dome, taču deputāti domes sēdē vēl nav lēmuši par Nodibinājuma dibināšanu. Tikai vakardien, 14.oktobrī, RD Finanšu un administrācijas lietu komitejā tika skatīti Nodibinājuma dibināšanas dokumenti.

Vēstulē RAPLM Delna vērš uzmanību uz to, ka RD ir izvēlējusies “Rīgas Tūrisma attīstības biroju” veidot kā nodibinājumu, kura darbību regulē Biedrību un nodibinājumu likums. Delna lūdz RAPLM izvērtēt, šādas ieceres atbilstību normatīvajiem aktiem, jo Nodibinājuma statūtos minētie nodibinājuma mērķi un uzdevumi, kā arī RD amatpersonu izteikumi liecina, ka Nodibinājuma pamatdarbība saistīta ar komercsektoram raksturīgām aktivitātēm, savukārt Biedrību un nodibinājuma likuma mērķis ir “sekmēt demokrātiskas un pilsoniskas sabiedrības nostiprināšanu”. Tādēļ Delna lūdz RAPLM izvērtēt Nodibinājuma dibināšanas tiesiskumu statūtos minēto uzdevumu izpildei. Tāpat Delna RAPLM norāda, ka ar Nodibinājuma izveidošanu RD zaudē pilnvērtīgas un efektīvas kontroles iespējas pār Nodibinājumu, tai skaitā finanšu izlietojumu un izvirzīto rezultātu sasniegšanu, kā arī Nodibinājuma likvidācijas gadījumā zaudē ieguldītos līdzekļus.

Vēstulē Valsts kontrolei Delna lūdz izvērtēt pašvaldības rīcības lietderību, no RD budžeta Nodibinājumā šogad ieguldot 987 455 LVL, vienlaikus ar budžeta grozījumiem dubultojot pašvaldības budžeta deficītu līdz aptuveni 47 milj. LVL.

Vēstulē premjerministram Delna lūdz sniegt skaidrojumu, vai valsts kā uzņēmuma Air Baltic akciju vairākuma turētāja piekrīt šādaiAir Baltic dalībai nodibinājumā, kā arī lūdz sniegt skaidrojumu, kāds ir ekonomiskais pamatojums Air Baltic ieguldījumam jaunveidojamajā nodibinājumā laikā, kad valdība konceptuāli ir atbalstījusi pamatkapitāla paaugstināšanu nacionālajai lidsabiedrībai.

Pārpublicēts no: Delna.

Nav komentāru:

Ierakstīt komentāru